joi, 17 octombrie 2024

Canalul Dunare - Marea Neagra, septembrie 2024

        Am vazut, acum cativa ani,  o poveste interesanta despre o tura de bicicleta de-a lungul Canalului Dunare - Marea Neagra si am trecut-o pe lista de dorinte. Pe inceput de toamna a parut un moment perfect pentru ea si astfel, impreuna cu Alex si Zax, am pornit la drum. Treziti cu noaptea in cap, am pus bicicletele pe masina si am iesit din Bucuresti in directia Cernavoda, de unde incepe Canalul.

Pe autostrada, cand am prins vitreza, aud cum cheile de la suportii de bicicleta - uitate pe plafon in frenezia plecarii - aluneca si se pierd in intunericul din spate. Ups, asta nu e bine si reusim sa pierdem vreo 45 de minute pana ne intoarcem si le regaseste Alex, cu un mare noroc!

In fata garii Cernavoda e o parcare generoasa, unde lasam masina si ne echipam. Reusim ca pe la opt si un pic sa fim gata. Verificam cheile, cu atentie :) si pornim. Vreme perfecta, chef si destui kilometri in fata!

Nu ma uit cu atentie la traseul pe care-l incarcasem pe GPS si, in loc sa tinem drumul drept, facem stanga, pe podul peste intrarea in Canal. Ocolim deci cativa kilometri prin oras si reusim apoi sa ne lipim de canal intrand pe drumul de intretinere de pe malul nordic (exista unul similar si pe cel sudic - malul drept).


Nu e asfalt, dar macadamul e ok, nu sunt balti, cel putin nu sunt in partea de inceput. Ce m-a surprins este apa, care pare mult mai limpede, mai curata decat cea din Dunare. Are uneori nuante de albastru si e mai transparenta decat galbuiul malos al fluviului. Nu trece mult si vine din fata primul convoi de barje. De altfel surprinzator a fost si numarul vaselor cu care ne-am intalnit, 12-15, cu mult peste ce ma asteptam.